Red velvet cake


Velice populární dort v Americe, který vznikl v New Yorku ve 20. letech. Jedná se o poměrně jednoduchý recept. Dort obsahuje podmáslí a díky němu je nádherně vláčný a jemný. V jiných receptech se ještě uvádí ocet, který má zvýraznit temně červenou barvu.




Suroviny na korpus:
300 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
240 (+-) ml podmáslí
120 g změklého másla
15 g holandského kakaa
2 vejce
1 polévková lžíce červeného gelového barviva
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
1 čajová lžička octa
1 čajová lžička jedlé sody
Špetka soli

+ máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

Na krém:
400 ml smetany ke šlehání
250 g cream cheese neboli měkkého bílého sýru (Philadelphia - koupíte v Tescu)
250 g mascarpone
240 g moučkového cukru (kdo chce, ubere)
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu

Troubu předehřejte na 180°C.

Formu vymažte máslem a vysypte moukou.



V míse smíchejte sypké ingredience - mouku, špetku soli, kakao a prášek do pečiva.

V další míse mixujte máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce - jedno po druhém. Nakonec směs provoňte vanilkovým extraktem.

Podmáslí vlijte ke žloutkové směsi a přidejte všechny sypké ingredience.

Do skleničky si nalijte ocet a přidejte lžičku jedlé sody. Reakce bude taková, že to bude pěnit. Rychle to dejte do mísy s těstem a zapracujte.

Těsto dejte do připravené formy a pečte asi 30 minut. Upečení zkuste na špejli.

Po upečení nechte úplně vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte cream cheese s mascarpone. Směs zasypte cukrem a přilijte do ní vanilkový extrakt. Smetanu ušlehejte a zlehka vmíchejte do připravené směsi.

Dort rozřízněte napůl a poté díly spojte polovinou připraveného krému. Nakonec celý dort potřete zbylým krémem.
2017

2017


2016

2016

  • V receptu je uvedena doba pečení 30 minut. No tak já nevím... Když jsem pekla Red velvet cake, měla jsem formu uprostřed trouby a za 30 minut jsem měla vršek korpusu malinko chycený a uvnitř těsto tekuté. Pekla jsem tedy dál na sníženou teplotu (asi 160°C) na spodku trouby. Podle potřeby jsem ke konci pečení opět přidala na teplotě a korpus dopekla.
  • Po upečení se korpus nelepí na špejli. Pokud budete špejli "osahávat" - může se vám zdát těsto lepkavé - ano, je v tom podmáslí a tudíž je to žádané, ale KORPUS NA ŠPEJLI NELEPÍ :-).
  • Celková doba pečení byla cca 50 - 60 minut. Moje trouba je už asi babička.

Komentáře

Populární příspěvky