Tvarohovo-jablečný koláč (bezvaječný)




Tenhle koláč není nijak složitý a zvládne ho každý. Navíc v těchto již podzimních dnech je prostě nutností :).

Trochu mi v něm chyběla skořice, ale zase na druhou stranu je z něho krásně cítit RUM. Až ho budu péct znovu, zkusím dát místo Rumu skořici. Než náplň v koláči postrouhám těstem, posypu ji ještě skořicí. Rumu dám méně nebo ho vynechám úplně, ale to už bude maličko jiný recept.

Ve videu můžete vidět, že jsem koláč pekla v porcelánové formě bez odnímatelného dna. Forma je fajn, nic proti ni, peču v ní ráda, ale docela jsem bojovala, když jsem se snažila dostat kousek koláče ven. Koláč je křehký a po krajích mi praskal. Příště tedy sáhnu po formě s odnímatelným dnem.



Na koláči není opravdu nic složitého. Snad jen vyválet těsto a přenést ho do formy, ale věřím, že to zvládne každý a příprava tohoto koláče pro vás bude brnkačka :).

Tak jdeme na recept.

Těsto:
150 g polohrubé mouky
50 g pšeničné celozrnné mouky (jemně mletá, ale není nutností)
1 lžička vrchovatá lžička holandského kakaa
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
1 lžíce cukru krupice nebo balení vanilkového cukru
125 g másla

Na náplň
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
3 lžíce rumu
70 g cukru krupice
1/2 lžíce solamylu nebo vanilkového pudinku)
3 - 4 menší oloupaná jablka

Do mísy vsypeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, kakao, cukr a promícháme. Přidáme  mléko a RUM a spojíme je s moukou. Poté přidáme nastrouhané máslo. Vše ručně propracujeme, až nám vznikne hladké těsto které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku na ztuhnutí.

Dále si připravíme náplň. Všechny suroviny mimo jablek pečlivě vymícháme. Nakonec přidáme na jemné plátky nakrájená jablka a jemně promícháme.

Dvě třetiny těsta si vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme a vložíme na něj náplň.

Zbylé těsto vyndáme z mrazáku a postrouháme na hrubém struhadle na náplň.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C asi 30 minut.
Koláč necháme vychladnou a pak krájíme.



Koláč je krásně křehký a pokud ho upečeme den předem nic se nestane. Koláč lehce zvláční a je jemný.




Komentáře

Populární příspěvky