Cibulovo-sýrový quiche




Před více, jak týdnem jsem pekla tento Quiche. Ve své podstatě je Quiche velice jednoduchý.
Základem je křehké těsto, které mám moc ráda. Lze ho použít jak na slano, tak i na sladko. Ale nebudu se opakovat. O tomto koláči jsem se rozepisovala už zde. V odkazu najdete i recept na křehké těsto, ale napíšu ho i sem :). Takže jdeme na to.

Na křehké těsto budete potřebovat:

150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetka moučkového cukru

Náplň:
500 g malých cibulí na tenká půl kolečka
2 velká vejce
250 ml smetany ke šlehání
150 g čedaru, nahrubo nastrouhaného
sůl a pepř

V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky. 
Rozehřejeme troubu na 190°C. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži. Dáme předpéct na 20 minut do trouby.



V rendlíku na másle za občasného promíchání na středním plameni zahřívejte cibuli, až zkaramelizuje. Trvá to asi 20 minut. Stáhněte z ohně. V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto, posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Nechte ve formě zchladnout a podávejte.


A máme hotovo. Opravdu jednoduché :). Základem je vždy smetana a vejce. Poté si můžete do náplně přidat to, co máte rádi a okořenit. Všeho ale s mírou.


Pokud byste chtěli mít křehké těsto na sladko, mrkně na video, kde jsem dělala šátečky.



Komentáře

Populární příspěvky