PEČU NA MÁSLO: Jablečná buchta se skořicí a čokoládovou polevou



Dalším receptem ze série PEČU NA MÁSLO je tato jablečná buchta. Není v ní ani máslo a ani mouka. Ta je nahrazena dětskou krupičkou. Jestli je to o to zdravější netuším, ale buchta chutná výborně.

Recept je opět jednoduchý. Zdá se mi, že recepty, kde není máslo jsou o tom, že se všechny suroviny jednoduše smíchají, vlijí do formy, dají péct a je hotovo :). A proč ne. Ne vždy máme čas se s něčím dělat hodiny a hodiny, že? :)

Od této buchty nečekejte takové to "nebe v hubě". Jako boží je, ale chtěla jsem tím říct, že není nadýchaná. Konzistence je tužší. Myslím si, že kdyby se oddělily bílky od žloutků, z bílků se vyšlehal sníh a zapracoval do těsta, výsledná buchta by mohla být nadýchaná. Píšu mohla by, protože jsem to ještě nezkusila.
Tuto buchtu bych konzistencí přirovnala k Brownies, ale o něco měkčí (konzistencí, ne chuťově).
Tak jdeme na recept.

Suroviny:
600 g nastrouhaných jablek
400 g dětské krupičky
300 g cukru krupice
4 vejce
5 lžic prosátého BIO kakaa
2 lžičky skořice
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli

Poleva:
140 g kvalitní čokolády
4 lžíce kokosového oleje
(lze použít i sladidlo - nějaký sirup nebo med)

Do mísy vsypeme krupičku, cukr, sůl, prášek do pečiva, skořici, prosáté kakao a suchou směs zamícháme. Přidáme vejce a pomocí ručního šlehače zamícháme. Přidáme nahrubo nastrouhaná jablka a opět pomocí šlehače zamícháme. Těsto pro jistoto zamíchejte ještě stěrkou, kdyby zůstala krupička na dně mísy.
Těsto vlijte do formy vyložené pečícím papírem, povrch těsta uhlaďte a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190°C. Pečte asi 45 minut.

Polevu připravíme tak, že čokoládu, olej a popř. sladidlo dáme do rendlíku rozpustit. Polevou poléváme vychladlý moučník a dáme do lednice zatuhnout.



A je hotovo :)

Doufám, že si tuto buchtu upečete a pochutnáte si na ni stejně, jako my doma :)




Komentáře

Populární příspěvky